Vahvaa osaamista
jo vuodesta 1923

 – 90 vuotta laadukasta palvelua perheyhtiönä

Aatu Toivakka perustaa

Toivakka-yhtiöt perusti 1890-luvulla syntynyt torpparin poika Aatu Toivakka, joka tuli Mikkeliin vuonna 1912 töihin kauppa-apulaiseksi. 5.3.1923 hän perusti ensimmäisen siirtomaatavarakauppansa Mikkelin Savilahdenkadulle aivan kaupungin keskustaan. 30-luvulla hän laajensi kauppatoimintaansa myös lähikuntiin. Aatu Toivakka sydäntä lähellä olivat myös yhteiskunnalliset asiat. Hän toimi mm. Mikkelin kaupungin valtuuston jäsenenä yli 20 vuotta.

Matti Toivakka siirtyy johtoon

Aatu ja Mandi Toivakan lapsista kaksi nuorinta Anja (Kakkonen) ja Matti siirtyivät valmistuttuaan ekonomeiksi perheyrityksen palvelukseen. Matti Toivakasta tuli yrityksen toimitusjohtaja 60-luvun alussa. Hänen aikanaan perheyrityksestä kasvoi mikkeliläisen päivittäistavarakaupan merkittävin toimija. Toivakan päivittäistavarakauppoja oli parhaimmillaan 7 kappaletta eri puolilla Mikkeliä.

Toivakka-yhtiöiden raju kasvu alkoi vuonna 1975 avatun tavaratalo Maksimatin myötä. Tavaratalo Maksimatti laajeni Mikkelin keskustassa useaan eri otteeseen (1981, 1986) ollen useiden vuosien ajan Etelä-Savon tai sen aikaisen Mikkelin läänin myynniltään suurin tavaratalo. Vuonna 1986 CM-Tavarataloksi muuttuneen Maksimatin lisäksi Toivakka-yhtiöillä oli useita pienempiä elintarvikemyymälöitä eri puolilla Mikkeliä ja yrityksen osuus Mikkelin päivittäistavarakaupasta oli näinä vuosina yli 40%.

Isänsä Aatu Toivakan tapaan Matti Toivakka oli yhteiskunnallisesti erittäin aktiivinen. Hän toimi niin paikallisissa luottamustehtävissä (Mikkelin kaupungin hallitus ja valtuusto, Mikkelin kauppakamarin puheenjohtaja, Etelä-Savon Säästöpankin pitkäaikainen hallituksen puheenjohtaja)  kuin valtakunnallisissa luottamustehtävissä (Keskon hallintoneuvoston puheenjohtajana aikana, jolloin Kesko oli Suomen suurin pörssiyhtiö).

Kolmas polvi astuu vastuuseen

Toivakka-yhtiöissä tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 1993, kun Matin pojat Jukka ja Heikki palasivat Mikkeliin perheyhtiön palvelukseen opeteltuaan ensin työntekoa ja liike-elämän oppeja muiden yritysten palveluksessa.

Vuonna 1994 Toivakka-yhtiöt avasi Mikkelin  Graaniin K-Citymarket tavaratalon. Samaan aikaan keskustan myymälä muuttui K-Supermarket Maksimatiksi ja pienemmistä päivittäistavarakaupoista luovuttiin.

K-kauppias uransa aikana sekä Jukka että Heikki Toivakka olivat erittäin aktiivisia K-ryhmän eri luottamustehtävissä. Molemmat toimivat ketjujensa johtokunnissa ja osallistuivat aktiivisesti K-Ryhmän suureen ketju-uudistukseen 1990-luvun lopulla. Jukka Toivakka valittiin vuonna 2000 pörssiyhtiö Keskon ensimmäiseen ulkopuolisista jäsenistä muodostettuun hallitukseen toimien siinä K-kauppiasuransa päättymiseen asti.

Vuoden vaihteessa 2005 Jukka ja Heikki Toivakka päättivät luopua vähittäiskauppatoiminnasta ja siirtyä kiinteistösijoitus ja –kehittämis –liiketoimintaan. Vuonna 2007 Toivakka-yhtiöt laajensivat rakentamisen toimialalle hankkimalla merkittävän osuuden perinteisestä Mikkeliläisestä rakennusliikkeestä JL-Rakentajat Oy:stä.

90 vuotta kehityksen kärjessä

1.3.1923 kauppias Esa Muinonen ja silloinen kauppaedustaja Aatu Toivakka allekirjoittivat kauppakirjan, jolla Kirkkokatu 6:ssa (nyk. Savilahdenkatu) sijainnut myymälä siirtyi Toivakan omistukseen. Neljä päivää myöhemmin 5.3. kauppias Toivakka avasi ensimmäisen kerran oman liikkeensä oven. Myymälä oli sen ajan tyypillinen sekatavarakauppa, jossa myytiin elintarvikkeiden lisäksi muun muassa kangasta, lasia ja porsliinia.

1930-luku
1.8.1930 liike muutti väljempiin tiloihin Porrassalmenkatu 21:een, jonka pinta-ala oli moninkertainen ensimmäiseen myymälään verrattuna. Ristiinan Kitulaan avattiin myymälä 1932 (lopetettiin v. 34) ja Hiirolaan vuonna 1934. Hiirolan kauppa myytiin 1944.

1940-luku
Loppiaisaattona 5.1.1940 Mikkeliä pommitettiin rajusti, ja silloin tuhoutui Toivakan perheen kotitalo Vilhonkadulla. Porrassalmenkadun myymälä säästyi, mutta koki suuria vahinkoja. Pihalla olevat varastot tuhoutuivat. Välirauhan aikana Aatu Toivakka rakennutti Maaherrankatu 7:ään kivitalon, jossa avattiin erikoisssiirtomaatavara- ja maitomyymälä 1.3.1941.

1950-luku
Vuoden 1950 lopulla avattiin myymälä Nuijamiestenkatu 19:ssä, ja vuonna 1951 päämyymälän paikka muutti Porrassalmenkatu 21:stä Maaherrankatu 7:ään, jonka myymälätilaa laajennettiin samalla. Marraskuussa 1954 avattiin myymälä Savilahdenkatu 19:ssä ja 1.10.1957 alettiin harjoittaa myymäläautotoimintaa E. Luostarisen kanssa. Kaupungin ensimmäinen valintamyymälä avattiin Porrassalmenkatu 25:een vuonna 1959, ja muutama vuosi myöhemmin liike muutti KOP:n uuteen liiketaloon Porrassalmenkadun ja Hallituskadun kulmaan.

Vuonna 1957 yrityksen kaupalliseksi johtajaksi tuli ekonomi Matti Toivakka ja vuonna 1963 hänestä tuli yrityksen toimitusjohtaja. Myös ekonomi Anja Kakkonen (os. Toivakka) tuli yhtiön palvelukseen konttoripäälliköksi.

1960-luku
Lähimyymälä-ketju kasvoi tasaiseen tahtiin. Vuonna 1991 niistä muodostettiin ns. Noppa-ketju.

1970-luku
70-luvulla tuli ajankohtaiseksi keskustamyymälän laajentaminen, ja Matti Toivakka käynnisti neuvottelu ns. Jamankulman hankinnasta. Uusi hallimyymälä Maksimatti avattiin 29.5.1975, ja sitä laajennettiin useampaan kertaan.

1980-luku
Vuonna 1980 Maksimatin kassoilla siirryttiin tietokoneaikaan, ja myymälä toimi Nokia Datan pilottikauppana. Maksimatin viimeinen laajennus valmistui vuonna 1987 ja silloin tilaa oli yli 3000 neliötä.

1990-luku
Syyskuussa 1992 A.Toivakka Oy ilmoitti uusista omistusjärjestelyistään, joiden mukaan yrityksen suurimmiksi osakkeenomistajiksi tulivat Tiina Toivakka, Jukka Toivakka ja Heikki Toivakka. Jukka Toivakka oli tullut vuonna 1990 yrityksen kehitysjohtajaksi, ja vuonna 1993 hänestä tuli yrityksen toimitusjohtaja Matti Toivakan siirtyessä eläkkeelle. Heikki Toivakka siirtyi yrityksen palvelukseen vuonna 1994.

1994 avattiin Graanilla Citymarket Toivakka, jonka kauppiaksi siirtyivät Jukka ja Lenita Toivakka. Heikki ja Anu Toivakka siirtyivät CM-tavaratalosta K-Supermarketiksi muuttuneen Maksimatin kauppiaiksi.

2000
Vähittäiskauppatoiminta loppui vuonna 2005, kun Jukka ja Heikki Toivakka päättivät siirtyä kiinteistöliiketoimintaan. Vuonna 2007 Toivakka-yhtiöt laajensivat rakentamisen toimialalle hankkimalla merkittävän osuuden perinteisestä mikkeliläisestä rakennusliikkeestä JL-Rakentajat Oy:stä. Toiminta keskittyy pääasiassa asuntotuotantoon ja julkiseen rakentamiseen Itä-Suomessa (Mikkeli, Kuopio, Joensuu ja Savonlinna) sekä viitostietä etelään aina pääkaupunkiseudulle asti. Näkyvimpiä saavutuksia Mikkelissä ovat Kauppakeskus Akseli ja Toriparkki sekä useat asuntokohteet.

5.3.2013
Toivakka-yhtiöt täytti 90-vuotta.